Capitolul I. Definirea și Scopul
Art.1. Denumirea partidului este PARTIDUL OAMENILOR TINERI cu denumirea prescurtată POT.
Art.2. PARTIDUL OAMENILOR TINERI (POT) este o persoană juridică de drept public și independentă, care se angajează să aducă femeile, tinerii, antreprenorii și pe cei care simt că au o MISIUNE de ROMÂN de îndeplinit, în prim-planul politicii românești. Nevoile, experiențele și opiniile acestora sunt esențiale pentru îmbunătățirea DEMOCRAȚIEI, DREPTURILOR și LIBERTĂȚILOR oamenilor.
Art.3. PARTIDUL OAMENILOR TINERI (POT) urmărește numai obiective politice.
Partidul Oamenilor Tineri (POT) are ca scop primordial formarea și promovarea LIDERILOR capabili să redea poporului român încrederea în propriile forțe. Misiunea acestor lideri și, implicit, a partidului va fi să identifice și să valorifice năzuințele românilor și să aducă România într-o formă cât mai apropiată de idealul cetățenilor ei.
Art.4. PARTIDUL OAMENILOR TINERI (POT) este alcătuit din acei cetăţeni români cu drept de vot, care au ales să participe în mod liber la formarea şi exercitarea voinţei lor politice, susținând principiile, doctrina și obiectivele acestui partid. Partidul Oamenilor Tineri (POT) își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul României, în conformitate cu Constituția României, cu legile țării, cu Statutul propriu și cu Regulamentul de Ordine Interioară al partidului.
Art.5. Însemnul partidului PARTIDUL OAMENILOR TINERI (POT) este compus din două elemente: Simbol grafic și acronimul “POT” însoțit de întreaga denumire a organizației: “Partidul Oamenilor Tineri”.
Simbolul grafic (sigla) este o formă generală hexagonală compusă din 8 elemente geometrice care converg către centru. În interiorul formei hexagonale utilizarea spațiului negativ din hexagon permite crearea de forme suplimentare, mai exact o reprezentare abstracta a crucii Sf. Andrei (ocrotitorul românilor). Culoarea folosită pentru siglă este indigo iar culoarea pentru fond este trandafir roz deschis, în varianta color. În varianta alb negru, fondul este alb-gri iar sigla este neagră.
Art.6. Sediul central al partidului PARTIDUL OAMENILOR TINERI (POT) este în Județul Hunedoara, Municipiul Deva, Cartier Dacia, Aleea Plopilor, nr.4, bloc 4, scara 4, parter, apt.4. Sediul va putea fi schimbat în orice alt loc din România, cu respectarea prevederilor legale și statutare în vigoare.
Art.7.PARTIDUL OAMENILOR TINERI (POT) promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii.
Partidul Oamenilor Tineri (POT) militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului de drept, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.
Motivația, obiectivele, poziționările pe diferite teme sociale, economice, culturale și politice, și modul de abordare a acțiunilor partidului sunt prezentate în Programul Politic al partidului.
Capitolul II. Membrii, Drepturile, Obligațiile și Sancționarea Membrilor
1.Membrii
Art.8. Poate deveni membru al prtidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) orice cetățean român care îndeplinește următoarele condiții:
- a) a împlinit vârsta de 18 ani;
- b) se angajează să respecte Constituția României, legile țării, Statutul Partidului și Regulamentul de Ordine Interioară;
- c) declară în scris, pe proprie răspundere, că nu este membru al unui alt partid politic;
- d) declară în scris, pe proprie răspundere, că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații;
- e) declară în scris, pe proprie răspundere, că nu a fost condamnat pentru infracțiuni de drept comun la o pedeapsă privativă de libertate;
- f) declară în scris, pe proprie răspundere, că nu are interdicţie judecătorească definitivă privind exercitarea drepturilor politice sau cetățenești;
- g) declară în scris, pe proprie răspundere, că nu se găseşte în vreuna din situaţiile de incompatibilitate prevăzute de lege.
Art.9. Un membru al Partidul Oamenilor Tineri (POT) nu poate face parte decât dintr-o singură organizație a partidului. Transferul într-o altă organizație a partidului se poate realiza la cerere sau odată cu schimbarea condițiilor care au determinat înscrierea în organizația curentă, respectiv: domiciliu, reședința, loc de muncă.
Art.10.
- a) Calitatea de membru al partidului se dobândește potrivit pct. 2.b.
- b) Cererea se înregistrează la departamentul desemnat de Biroul Executiv Național (BEN) și se aprobă/respinge pe baza procedurii stabilite în Regulamentul de ordine interioară.
Art.11. - Abrogat.
Art.12. - Abrogat.
Art.13. - Abrogat.
2.Drepturile și obligațiile membrilor.
Art.14. Membrii partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) au următoarele drepturi:
- a) să activeze în partid cu condiția necesară de a fi plătit la zi cotizația de partid; Membrul care are calitatea de student, la cererea acestuia, poate activa în partid cu scutire pentru plata cotizației.
- b) să își exprime opiniile în mod liber cu privire la subiectele supuse dezbaterii, la activitatea și organizarea partidului, și a organismelor de conducere;
- c) să fie informați cu privire la activitatea partidului și a hotărârilor organismelor de conducere ale partidului;
- d) să aleagă și să fie aleși în organismele de conducere ale partidului și ca delegați;
- e) să fie propuși și promovați în funcții și demnități publice.
Art.15. - ABROGAT.
Art.16. Membrii partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) au următoarele obligații:
- a) să plătească cotizația de membru pentru fiecare lună cu o întârziere de cel mult 30 de zile;
- b) să cunoască și să respecte prevederile Statutului, ale Programului Politic și Regulamentul de Ordine Interioară, și să le promoveze în activitatea pe care o desfășoară;
- c) să cunoască, să respecte și să îndeplinească hotărârile adoptate de organismele de conducere;
- d) să participe la programe și cursuri de pregătire, la recomandarea conducerii organizațiilor din care fac parte sau la propunerea organismelor superioare de conducere;
- e) să participe la activitățile desfășurate de organizațiile partidului;
- f) să exercite cu competență, demnitate și cinste funcțiile publice în care au fost aleși sau numiți, și să informeze organismele de conducere competente ale partidului cu privire la modul de îndeplinire a atribuțiilor;
- g) să respecte caracterul confidențial al documentelor, informațiilor și activităților partidului când acest lucru este clar prevăzut.
Art.17. Membrii partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) care nu sunt la zi cu plata cotizației pierd dreptul de vot şi nu pot fi aleși într-o funcție sau ca delegați.
Art.18. Calitatea de membru încetează în următoarele situații: deces, demisie, înscrierea într-un alt partid, excluderea.
Art.19. Membrii au dreptul de a demisiona din partid cu efect imediat prin depunerea cererii de demisie în scris sau format electronic către președintele filialei locale din care fac parte sau către BEN prin adresa de e-mail oficială: pot@sieupot.ro. Înscrierea într-un alt partid se consideră demisie de drept din Partidul Oamenilor Tineri (POT).
Art.20. Membrii care se înscriu în alt partid au obligația de a informa Biroul Executiv Local al organizației din care au făcut parte sau Biroul Executiv Național, despre acest eveniment. Partidul Oamenilor Tineri (POT) își rezervă dreptul de a acționa în judecată în cazul în care nu i s-a adus la cunoștință demisia din partid a unui membru prin înscrierea în alt partid, pentru prejudicii aduse imaginii, prestigiului și bunului mers al partidului.
3.Sancționarea Membrilor
Art.21. Membrii partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) răspund disciplinar. Comisia de Arbitraj va aplica sancțiuni în următoarele cazuri:
- a) încălcarea prevederilor Statutului Partidului, Programului Politic, Regulamentului de Ordine Interioară, Obligațiilor, instrucțiunilor și hotărârilor organismelor de conducere ale partidului;
- b) neîndeplinirea condițiile necesare obținerii calității de membru al partidului;
- c) punerea în dificultate a altor membrii ai filialei, activitățile și inițiativele acesteia;
- d) desfășurarea de activități care aduc prejudicii partidului.
Art.22. După caz, sancțiunile aplicate pot fi:
- a) avertisment scris;
- b) suspendarea din funcțiile publice și de conducere ale partidului şi/sau interzicerea dreptului de a candida pentru astfel de funcţii, pe o durată cuprinsă între trei luni şi patru ani;
- c) demiterea din funcțiile de conducere;
- d) interdicția de a candida pentru poziția de delegat;
- e) suspendarea disciplinară a calității de membru al partidului pe o durată cuprinsă între 3 luni și doi ani;
- f) retragerea sprijinului politic;
- g) excluderea din partid.
Art.23. Sancțiunile se hotărăsc de către Comisia de Arbitraj ierarhic superioară respectiv județeană sau națională, la propunerea conducerii filialei locale, județene, a Biroului Executiv Național sau a președintelui partidului.
Art.24. Membrului supus propunerii de sancționare i se va asigura dreptul la apărare și invitarea lui în ședințele de judecată. Sancțiunea se poate aplica și în lipsă dacă invitația la ședința de judecată nu este onorată de către membru indiferent de circumstanțe.
Art.25. Membrul care a fost sancționat poate formula contestație în termen de 10 zile calendaristice către Comisia de Arbitraj ierarhic superioară care se pronunță prin decizie definitivă.
Art.26. Reînscrierea în partid a unei persoane care a pierdut calitatea de membru al partidului se poate face doar pe baza unei cereri de adeziune adresate organismului care a decis definitiv excluderea, a acceptat sau a luat la cunoștință demisia.
Capitolul III. Structura organizatorică și organismele de conducere.
Art.27. Partidul Oamenilor Tineri (POT) este organizat pe criteriul administrativ-teritorial și are următoarea structură:
- a) abrogat;
- b) la nivel local cuprinde organizațiile corespunzătoare unităților administrativ teritoriale constituite în comune, orașe, municipii și sectoarele Municipiului București și se numesc filiale locale;
- c) la nivel județean cuprinde organizațiile constituite la nivelul județelor și al sectoarelor Municipiului București și se numesc filiale județene;
- d) la nivel național cuprinde toate filialele județene, Organizația Diaspora și organizația Municipiului București.
Art.28. În cadrul partidului funcționează Organizația Diaspora constituită la nivel național pentru fiecare țară și la nivel local pentru fiecare regiune, din membrii cetățeni români care locuiesc în afara țării. Fiecare filială națională diaspora va avea un președinte, un vicepreședinte și un secretar ales de către membrii din această țară odată la 2 ani.
Art.29. Organizațiile locale se înființează cu un număr de minim 0,3% din numărul de alegători români înscriși în Registrul electoral pentru acel UAT. Până la atingerea acestui număr de membri pe plan local, organizația poate avea structură provizorie. Dacă numărul rezultat este mai mic de 3 persoane, atunci filiala se înființează cu un număr minim de 3 persoane.
Art.30.
- a) În primul an de existență a oricărei filiale funcțiile de conducere sunt interimare. În acest timp conducerea poate fi schimbată oricând prin decizia Biroului Executiv Național
- b) Până la înființarea organizațiilor, partidul poate avea structuri organizatorice provizorii, respectiv organizații locale sau județene provizorii. Funcționarea acestora fiind stabilită prin Regulamentul de ordine interioară.
Art.31.
- a) Organismul de conducere executiv al filialelor locale este Biroul Executiv Local (BEL) compus dintr-un președinte și un vicepreședinte. Acesta se alege la 2 ani prin vot secret în cadrul conferinței locale la care sunt și invitați să participe toți membrii filialei locale care au plata la zi a cotizației.
- b) Conferința locală este organul de conducere al Organizației locale.
- c) Ședințe Conferinței locale sau ale Biroului Executiv Local al organizației locale sunt prezidate de Președintele acesteia sau de Președintele partidului ori de câte ori acesta solicită.
- d) Data Ședințelor Conferințelor Județene și Locale se anunță către BEN cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte.
Art.32.
- a) Organismul de conducere executiv al filialei județene este Biroul Executiv Județean BEJ compus dintr-un președinte, 2 vicepreședinți, 1 secretar. Acesta se alege la conferința județeană o dată la 2 ani prin vot secret în cadrul conferinței județene prin prezența a cel puțin jumătate plus unul din numărul membrilor Delegației Permanente Județene.
2 b) Conferința Județeană este organul suprem de conducere al Organizației locale.
3 c) Ședințele Conferinței județene sau ale Biroului Executiv Județean al organizației județene sunt prezidate de Președintele acesteia sau de Președintele partidului ori De câte ori acesta solicită.
Art.33.
1 a) Organismul de conducere executiv al organizații naționale este Biroul Executiv Național (BEN) . Acesta se alege la Congres pe o perioadă de patru ani prin vot secret și este compus din Președinte POT, 1 Prim - vicepreședinte, 3 vicepreședinți, secretarul general și 5 secretari executivi.
2 b) Congresul este organul suprem de conducere al Biroului Executiv Național.
3 c) Ședințele Conferințe Județene sau ale Biroului Executiv Județean ale organizației județene sunt prezidate de Președintele acesteia se aude președintele partidului ori de câte ori acesta solicită .
4 d) Președintele partidului poate numi oricând un reprezentant să participe în Ședințele oricărei Conferințe Județene sau Locale.
Art.34.Delegația Permanentă Județeană este compusă din președinții și vicepreședinții filialelor locale, primari și viceprimari.
Art.35. Delegația Permanentă Națională (DPN) este compusă din membrii Biroului Executiv Național, parlamentari, miniștri și secretari de stat, președinții și vicepreședinții filialelor județene, președinții de consilii județene, primarul general al capitalei, primarii si viceprimarii municipiilor reședința de județ și de sectoare.
Art.36. Comisiile de Arbitraj se constituie pentru soluționarea diferendelor dintre membrii Partidului Oamenilor Tineri (POT), dintre aceștia și conducerile organizațiilor Partidului sau pentru încălcările statutare săvârșite de către membri.
Art.37.
1 a) Comisia de Arbitraj Județeană și Națională se alege de către Biroul Executiv Național prin vot secret pentru o perioadă de 2 ani și se compune fiecare din 5 membri și un secretar de ședință. Membrii birourilor Executive de conducere nu pot face parte din această comisie.
2 b) președintele Comisiei de Arbitraj este desemnat prin vot secret de Biroul Executiv Național.
Art.38. – ABROGAT.
Art.39. Comisia de Arbitraj Națională are următoarele atribuții:
- a) discută și propune sancțiuni cu privire la abaterile membrilor de la Statutul Partidului, Programul Politic, Regulamentul de Ordine Interioară, Obligațiile, instrucțiunile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului;
- b) discută și soluționează sesizările și plângerile îndreptate împotriva membrilor Birourilor Executive Județene și Biroului Executiv Național;
- c) soluționează cererile și contestaților înaintate Comisiei de către membrii partidului privind sancțiunile aplicate;
- d) soluționează conflictelor dintre membrii partidului.
Art.40. Forumul suprem de decizie al partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) este Congresul care este constituit din și validat de prezența a jumătate din totalul:
1 a) membrilor Delegației Permanente Naționale și Delegației Permanente Județene;
2 b) Președintele partidului este membru de drept al Congresului și prezidează ședința.
Art.41. Congresul partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) se convoacă o dată la 4 ani în sesiuni ordinare sau în sesiune extraordinară la cererea Președintelui Partidului sau la cererea a cel puțin două treimi (2/3) din numărului membrilor Delegației Permanente Naționale.
Art.42. Secretarii sunt corpul de management executiv al organizației partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) și au următoarele atribuții:
- a) țin evidența întregii structuri a partidului, inclusiv membrii și organizații;
- b) pregătesc documentele, analizează și fac recomandări cu privire la adresele primite de către BEN;
- c) organizează ședințele unde BEN sau DPN sunt prezenți și redactează toate materialele rezultate precum hotărâri, rezoluții și procese verbale;
- d) împreună cu BEN întocmesc și actualizează Regulamentul de Ordine Interioară, și îl trimit spre aprobare Delegației Permanente Naționale.
Art.43. Congresul partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) are următoarele atribuții;
- a) alege Biroul Executiv Național;
- b) adoptă modificări ale Programului Politic;
- c) adoptă ți modificări ale Statutului;
- d) ABROGAT;
- e) adoptă hotărâri cu privire la înțelegeri politice asumate de către partid.
Art.44. Congresul se poate convoca în sesiune ordinară cu cel puțin 45 de zile înainte, iar în sesiune extraordinară cu cel puțin 21 de zile înainte de data stabilită sau în sesiune ultra extraordinară într-un termen de urgență stabilit de delegați ai Congresului prin acord unanim.
Art.45. Președintele filialei de bază are atribuții executive privind legătura directă și constantă cu cetățenii, și atragerea de noi membri, precum și:
- a) îndrumarea membrilor din filiala de bază în promovarea Programului Politic al partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) și organizarea de acțiuni în acest sens;
- b) organizarea de campanii electorale la nivel de filială de bază cu informarea prealabilă a organismului de conducere a organizației ierarhic superioare;
- c) propunerea de candidați pentru alegerile în BEL;
- d) aplicarea hotărârile organelor superioare de partid și informarea organismului de conducere a organizației ierarhic superioare cu privire la implementarea acestora.
Art.46. Biroul Executiv Local are următoarele atribuții:
- a) ABROGAT;
- b) ține evidența membrilor la nivel local și urmărește încasarea cotizațiilor și contribuțiilor stabilite prin Regulamentul de Ordine Interioară;
- c) administrează patrimoniul și mijloacele materiale și financiare ale filialei locale;
- d) prezintă rapoarte și informații la cererea Biroului Executiv Județean și Național;
- e) angajează și concediază personal pentru funcționarea filialei locale cu aprobarea prealabilă a Biroului Executiv Județean;
- f) desemnează reprezentanți în birourile electorale ale secțiilor de votare și ale circumscripțiilor locale, asigură prezența lor și conformarea lor la procesul de votare și de numărare a voturilor;
- g) reprezintă partidul pe plan local și cooperează cu organismele societății civile precum patronate, sindicate, organizații neguvernamentale, fundații, asociații ale cetățenilor;
- h) consolidează informațiile primite din legătura directă și constantă cu cetățenii, și de la organismele societății civile în scopul formării de către partid de politici și inițiative legislative și cetățenești, și organizării de activități care să le adreseze nevoile și să le promoveze interesele;
- i) informează membrii filialei locale și aplică hotărârile Biroului Executiv Județean și Național, precum și informează organismul de conducere a organizației ierarhic superioare cu privire la implementarea acestora;
- j) propune strategii de atragere de noi membrii;
- k) dezbate și adoptă hotărâri cu privire la provocările expuse de către membrii;
- l) organizează acțiuni și inițiative pentru promovarea și implementarea Programului Politic al partidului, Regulamentului de Ordine Interioară, instrucțiunilor și hotărârilor luate de către organismele de conducere;
- m) organizează campaniile electorale la nivel local;
- n) identifică potențialii candidații la alegerile locale pentru primari și consilieri, și trimite propunerile spre aprobare Biroului Executiv Național;
- o) propune spre dezbatere membrilor locali bugetul și strategia de dezvoltare a filialei locale pentru anul următor;
- p) propune spre aprobare Biroului Executiv Județean bugetul și strategia de dezvoltare a filialei locale pentru anul următor;
- q) propune spre dezbatere membrilor locali raportul financiar local pentru anul trecut;
- r) propune spre aprobare Biroului Executiv Județean raportul financiar local pentru anul trecut.
Art.47. Biroul Executiv Județean are următoarele atribuții;
- a) coordonează structura de partid pe plan județean și mijlocește identificarea și obținerea de sedii și resurse pentru activitățile membrilor;
- b) analizează adresele înaintate cu privire la respingerea cererilor de adeziune și dă o decizie definitivă;
- c) ține evidența membrilor la nivel județean și urmărește încasarea cotizațiilor și contribuțiilor stabilite prin Regulamentul de Ordine Interioară;
- d) informează Birourile Executive Locale cu privire la hotărârile Biroului Executiv Județean și Național, și informează Biroul Executiv Național cu privire la implementarea acestora;
- e) administrează patrimoniul și mijloacele materiale și financiare ale filialei județene;
- f) reprezintă partidul pe plan județean și cooperează cu organismele societății civile precum patronate, sindicate, organizații neguvernamentale, fundații, asociații ale cetățenilor;
- g) urmărește activitatea filialelor locale și dezvoltă strategii de atragere de noi membrii;
- h) stabilește măsuri de implementare a obiectivelor politice ale partidului, Programului Politic, Regulamentului de Ordine Interioară, a Hotărârilor și a campaniei electorale;
- i) angajează și concediază personal pentru funcționarea filialei județene cu aprobarea prealabilă a Biroului Executiv Național;
- j) desemnează reprezentanți în birourile electorale ale circumscripțiilor județene, asigură prezența lor și conformarea lor la procesul de votare, și centralizează voturile;
- k) stabilește delegații la Congres pe baza normei de reprezentare;
- l) consolidează și transmite Biroului Executiv Național informații și propuneri legislative rezultate din consultarea cu cetățenii;
- m) propune Biroului Executiv Național candidații la alegerile locale pentru primari și consilieri;
- n) identifică candidați la alegerile locale pentru județ și cele parlamentare și le trimite spre aprobare BEN;
- o) propune spre dezbatere Delegației Permanente Județene bugetul și strategia de dezvoltare a filialei județene pentru anul următor;
- p) propune spre aprobare Biroului Executiv Național bugetul și strategia de dezvoltare a filialei județene pentru anul următor;
- q) propune spre dezbatere Delegației Permanente Județene raportul financiar județean pentru anul trecut;
- r) aprobă raportul financiar local pentru anul trecut.
Art.48. Biroul Executiv Național este organismul executiv al partidului are următoarele atribuții:
- a) poate propune Delegației Permanente Naționale reorganizarea partidului sau asocierea într-o alianță politică ori în alte forme de asociere;
- b) dezvoltă tactica și strategiile de acțiune pentru punerea în aplicare a hotărârilor Congresului;
- c) evaluează și emite instrucțiuni pentru creșterea performanței organizațiilor județene și locale;
- d) aprobă Regulamentul de Ordine Interioară și cel de funcționare a Comisiei de Arbitraj;
- e) propune DPN norma de reprezentare a delegaților organizațiilor județene la Congres;
- f) administrează patrimoniul și mijloacele materiale și financiare ale organizației naționale;
- g) negociază și hotărăște încheierea de alianțe politice, fuziuni și protocoale cu alte partide și formațiuni politice;
- h) identifică potențialii candidații la alegerile europarlamentare, parlamentare și prezidențiale și supune spre aprobare Delegației Permanente Naționale;
- i) aprobă candidați la alegerile locale pentru județ și cele parlamentare;
- j) identifică candidații la alegerile europarlamentare, prezidențiale și pentru funcțiile publice, și le trimite spre aprobare Delegației Permanente Naționale;
- k) dezvoltă planul și strategia campaniilor electorale, și coordonează implementarea lor;
- l) trimite un raport trimestrial Delegației Permanente Naționale cu privire la activitățile întreprinse;
- m) reprezintă partidul pe plan național în relațiile cu autoritățile publice și terți, și cooperează cu organismele societății civile precum patronate, sindicate, organizații neguvernamentale, fundații, asociații ale cetățenilor;
- n) propune Delegației Permanente Naționale spre dezbatere bugetul și strategia de dezvoltare a filialei județene pentru anul următor;
- o) prezintă și propune spre dezbatere Delegației Permanente Naționale raportul financiar județean pentru anul trecut;
- p) decide dizolvarea oricărei filiale;
- s) alege Comisia de Arbitraj Națională și Județeană; și președinții acestora
ș) dezbate, modifică și aprobă Regulamentul de Ordine Interioară
- t) aprobă candidații la alegerile europarlamentare, parlamentare, județene, locale precum și la prezidențiale și pentru funcțiile publice.
Art.49. Președintele partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) are următoarele atribuții;
- a) reprezintă partidul în relațiile cu alte autorități și instituțiile din țară și din străinătate;
- b) reprezintă partidul și exprimă pozițiile politice în numele și în
- c) prezidează ședințele Congresului ale Biroului Executiv Național, ale Delegației Permanente Naționale precum și orice ședințe ale Conferințelor locale sau Județene, ori ale Biroului Executive Județene sau locale la solicitarea acestuia;
- d) semnează toate actele și documente emise de către partid pentru autoritățile publice și înțelegerilor asumate de către partid;
- e) conduce negocierile politice la care se angajează POT;
- f) poate delega prin procură notarială unele atribuții vicepreședinților POT;
- g) emite decizii pentru înființare sau dizolvarea organizației provizorii;
- h) în toate deciziile privind alegerea conducerii sau a desemnării candidaților în legislatorului electorale președintele partidului are drept de veto;
- i) aprobă și desemnează/revocă conducerea organizațiilor provizorii.
Art.50. Interimatul Președintelui Partidul Oamenilor Tineri (POT) va fi asigurat de către unul dintre vicepreședinții partidului desemnați prin vot de către Biroul Executiv Național.
Art.51. Pentru BEN candidează de drept președinții filialelor județene, senatori și deputați, actuali și foști miniștri, prim-miniștri și vicepremieri ai partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT).
Art.52. Delegația Permanentă Națională se întâlnește ori de câte ori este nevoie la convocarea BEN sau la cerea Președintelui partidului.
Art.53. – ABROGAT.
Art.54. Regulamentul de Ordine Interioară stabilește cel puțin următoarele:
- a) criteriile de selecție a candidaților pentru funcțiile din partid și funcțiile publice;
- b) nivelul cotizațiilor și a altor contribuții conform legii;
- c) alocarea patrimoniului și plăților între toate nivelele organizaționale.
Capitolul IV. Administrarea patrimoniului și surselor de finanțare.
Art.55. Patrimoniul partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) este format din cotizații, donații, subvenții de la stat, venituri din activități proprii conform legilor în vigoare, alte contribuții conform legii, bunuri mobile și imobile.
Art.56. Patrimoniul se organizează la nivel local, județean și național conform Regulamentului de Ordine Interioară.
Art.57. Încasările și plățile se fac în condițiile stabilite prin Regulamentul de ordine interioară.
Art.58. Răspunderea statutară și legală pentru administrarea patrimoniului local este a vicepreședintelui, pentru cel județean este al secretarului și pentru cel național este al secretarului general.
Capitolul V. Încetarea Activității partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) și dispoziții finale.
Art.59. Partidul Oamenilor Tineri își încetează activitatea prin hotărâre a Congresului cu prezența și votul a votul a cel puțin două treimi (2/3) din numărul delegaților.
Art.60. Prezentul statut al partidului Partidul Oamenilor Tineri (POT) a fost adoptat și aprobat în conformitate cu Legea partidelor politice nr.14/2003 cu modificările și completările ulterioare.
MEMBRII FONDATORI
GAVRILĂ ANAMARIA GAVRILĂ BIANCA-EUGENIA
prin mandatar GAVRILĂ ANAMARIA
MEIDINGER CRINELA-MIHAELA