GHIDUL PARTICIPANTULUI POT

REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ (1)

27.07.2023

1.   Principii călăuzitoare

Scopul POT este să fie cel mai mare partid din România, care guvernează și conduce țara spre bunăstare și spre împlinirea oamenilor, fiind un exemplu de bunătate, înțelepciune și putere pentru tot globul.

Procesul de a construi un partid politic care să fie dinamic, conectat la cetățean și competitiv pe scena politică este un proces care constă în muncă continuă și focus pe creștere și dezvoltare atât a organizației cât și a oamenilor. De aceea, este important ca noi să stabilim principiile după care ne ghidăm pentru a ajunge la împlinirea MISIUNII de ROMÂN.

Orice demers făcut în cadrul sau în afara partidului trebuie să ducă la următoarele rezultate:

 • îmbunătățirea organizării,
 • formarea liderilor, candidaților și persoanelor pentru funcții publice,
 • stimularea colaborării membrilor,
 • creșterea numărului de membri.

Acestea se pot realiza prin:

 • conducere aleasă de către membri;
 • leadership colectiv;
 • consultarea membrilor;
 • disciplină;
 • lideri și membri responsabili;
 • echilibru și colaborare eficientă a structurilor partidului.

A. Colaborare

Colaborarea este esențială pentru dezvoltarea unei națiuni și a unui partid. A lucra eficient împreună cu alți români stă la baza dezvoltării societății noastre, a creșterii productivității și a inovării. Oamenii de lângă noi sunt cei mai prețioși. Pentru aceasta trebuie să lăsăm la o parte orice comentariu personal și să ne concentrăm pe MISIUNEA de ROMÂN pe care o avem de îndeplinit. Putem convinge prin faptele noastre pe cine nu este de acord cu noi. Putem dezarma cu bunăvoința noastră pe cine ne jignește. Iar dacă rea-credința persistă, ne vom distanța prin ignoranță.

Trebuie să ajungem la înțelepciunea că suntem cine suntem și cei de lângă noi sunt singurii cu care putem construi. Trebuie să găsim extraordinarul din fiecare, abilitățile, frumusețea și puterea fiecăruia pentru a le pune în slujba MISIUNII de ROMÂN. Toți am fost creați de Dumnezeu. Așadar, să ne concentrăm pe a construi poduri și legături între noi pentru ca mai apoi să putem construi o țară mai bună.

B. Implicare

Misiunea de român vine cu angajamentul de implicare civică și politică întrucât acestea stabilesc regulile, legile și prioritățile societății în care trăim. Politica înseamnă IMPLICARE în viața comunității și a societății. O societate va funcționa pentru noi toți atunci când suntem prezenți și reprezentați echitabil în politică. POLITICA ne afectează nemijlocit viața de zi cu zi și viitorul copiilor noștri. Cadrul în care noi ne desfășurăm existența este DECIS de oamenii din politică. Ne place sau nu, VIAȚA noastră este determinată de deciziile politice. E imperativ necesar ca NOI TOȚI să fim parte a acestor decizii. Altfel, vom suporta consecințele dictate de interese contrarii.

Proiectul POT funcționează pentru că ne bazăm unii pe alții. Dacă te-ai hotărât să ni te alături, atunci noi ți-am încredințat și ți-am atribuit o parte din acest proiect. Ne bazăm pe tine să funcționeze. Când tu nu mai poți ajuta, trebuie să ne anunți cât de repede. Atunci, noi vom știi să luăm asumarea, responsabilitatea și rolul pe care tu le aveai și să le distribuim altcuiva, pentru ca proiectul să nu fie afectat și să meargă mai departe. Dacă ai intrat în echipă, te rog să participi activ, iar dacă nu mai poți participa, atunci, te rog să ne informezi.

C. Integritate și Asumarea Angajamentului

Pentru a crește încrederea între noi trebuie să ne luăm angajamente și să facem doar promisiunile pe care credem că le putem îndeplini. Integritatea este despre a ne onora cuvântul. Așadar, dacă am spus că facem ceva, să facem! Iar dacă situația s-a schimbat și nu mai putem face, atunci anunțăm pe ceilalți și înlocuim cu altceva ce trebuie făcut. Trebuie să înțelegem că ne bazăm unii pe alții pentru a împlini Misiunea de Român iar când unul dintre noi nu duce la îndeplinire partea sa, atunci dăunează proiectului. Integritatea creează FUNCȚIONALITATE și îndepărtează confuzia, neîncrederea și ineficiența. Atunci când ai funcționalitate, ai performanță pentru organizație.

D. Comunicare și Autenticitate

Bârfa, discreditarea și clevetirea sunt cele mai dăunătoare arme împotriva umanității. Poți ucide un om doar prin bârfă, povești, discreditare și clevetire împotriva lui. Este așadar imperios necesar ca noi să ne concentrăm pe ce valoare poate aduce cineva, să ne oprim atunci când vedem că tindem să vorbim despre cineva și să înțelegem că distrugem omul respectiv, mai ales dacă nu îi dăm oportunitatea de a se apăra. La fel și proiectul POT. Dacă ceva nu funcționează pentru noi, atunci ne ridicăm și ne exprimăm părerea. Iar dacă vine cineva către tine, încercând să vorbească în mod bârfitor, discreditând sau clevetind proiectul POT sau participanții la proiect, acela este un pericol prin care se poate ucide proiectul sau omul. Trebuie să îl recunoaștem și să îl oprim. Comunicarea este importantă. Trebuie să ne ridicăm și să spunem ce nu funcționează pentru noi și să găsim soluții alternative.

E. Spirit de Inițiativă și Curaj

Cei mai mulți dintre noi lucrăm pentru prima dată la un proiect politic și învățăm din mers, aplicând procese și învățături din domeniile și experiențele care ne-au format profesional și personal. De aceea, e important ca nimeni să nu aștepte ca altcineva să îi dea de lucru. Este important să ne întrebăm tot timpul – „Eu ce aș putea să fac acum?”, să facem o recomandare și o propunere grupului din care facem parte, să cădem de acord cu ce vom face și să acționăm.

F. Transparența decizională

Este important ca deciziile din cadrul organizației să se ia transparent. Oamenii trebuie să înțeleagă cine și cum, cu ce consiliere și a cui sfat s-a luat o decizie. Asta construiește încredere între oameni și o colaborare eficientă. Asta ne face puternici – având încredere de neclintit unii în alții. Însă, încredere care s-a construit pe transparență, bunăvoință și înțelegere între noi.

G. Profesionalism

Ambițiile personale trebuie să fie de a ne depăși pe noi înșine. În cadrul POT, ambițiile sunt de a găsi și de a pregăti liderii care să ne reprezinte și să conducă implementarea proiectului POT, a viziunii pentru România și a programului politic. Fiecare dintre noi are calități, abilități și resurse diferite. Ele trebuie puse în serviciul proiectului pe care ni l-am asumat în diferite forme. Un proiect politic nu vine să servească ambițiilor personale ale unor oameni. Trebuie ca fiecare dintre noi să înțeleagă că atunci când suntem reprezentați și ghidați de către cei mai buni dintre noi, atunci noi toți avem de câștigat. De aceea, susținerea noastră trebuie să fie pentru cei mai buni, pentru ca ei să aibă toate șansele de implementare a proiectului POT.

Un partid se citește prin prisma oamenilor care îl constituie și prin acțiunile lor. Liderii partidului și candidații pentru funcții publice reflectă partidul, ideile și imaginea POT. Avem un angajament de a alege cei mai potriviți oameni care să reprezinte partidul și să contribuie la îndeplinirea misiunii acestuia pentru România. De asemenea, alegerea celor mai potriviți oameni va asigura și continuitatea partidului și împlinirea misiunii pe termen lung.

 

2.   Organizarea internă

Din punct de vedere al organizării interne, POT va fi organizat în departamente și comisii de specialitate, pentru o eficiență sporită atât din punct de vedere al produsului intern cât și al celui extern.

A. Departamente

Din punct de vedere al departamentelor, membrii POT vor avea la dispoziție 6 departamente din care să aleagă să facă parte. Aceștia pot face parte din maximum 2 departamente, iar apartenența lor la un departament va fi determinată de interesul lor pentru domeniul respectiv, dar și de experiența și aptitudinile lor în legătură cu domeniul respectiv.

Departamentele POT vor reprezenta un mix între contribuția voluntară a membrilor și personalul specializat care va fi angajat.

Fiecare departament va avea o structură specifică, alături de acțiuni specifice. Membrii vor trebui să își aducă contribuția la produsul intern al fiecărui departament, prin cunoștințele, activitatea și implicarea lor.  Mai mult, departamentele POT sunt axate pe produsul intern și pe valorificarea resursei umane din cadrul POT, cu acțiuni și rezultate care să aducă valoare nu doar publicului intern, ci întregii societăți românești.

Cele 6 departamente sunt:

1. Departamentul de Management și Marketing:

• Administrarea și organizarea structurii interne a partidului,

• Stabilirea și monitorizarea regulilor,

• Gestionarea membrilor, a comunicării interne (inclusiv grupuri de Whatsapp),

• Stabilirea planurilor de acțiune,

• Elaborararea de strategii de marketing,

• Cercetarea  publicurilor și strategiilor de promovare.

2. Departamentul de Comunicare, PR și IT:

• Comunicarea externă a partidului,

• Comunicate de presă, declarațiile partidului, organizarea conferințelor de presă,

• Comunicarea în social media și menținerea relațiilor cu mass-media,

• Gestiunea IT a Partidului,

• Elaborarea de mesaje și materiale de campanie,

• Planificare și organizare evenimente.

3. Departamentul de Informare a cetățenilor și de campanie electorală:

• Planificarea și implementarea strategiilor de informare + campanie electorală

• Planificarea evenimentelor electorale

• Coordonarea voluntarilor

4. Departamentul Juridic:

• Elaborare proiecte de lege

• Consiliere juridică și asistență juridică

5. Departamentul de Trezorerie și Finanțe:

• Gestionarea resurselor financiare ale partidului.

• Organizarea de strângeri de fonduri

• Întocmirea bugetului

• Controlul cheltuielilor

• Asigurarea respectării legislației financiare aplicabile

6.     Departamentul de dezvoltare personală, a competențelor civice și politice:

• Pregătirea membrilor partidului prin training-uri, seminarii și programe de educație civică și politică, cu scopul de a dezvolta cunoștințe și abilități politice și nu numai

• Organizarea și promovarea activităților de dezvoltare a membrilor partidului, în paralel cu dezvoltarea profesională oferită prin celelalte departamente

• Consiliere și life-coaching

B.    Comisii de specialitate

Spre deosebire de departamentele POT, comisiile de specialitate au un caracter axat pe produsul extern. Dacă departamentele interne ale POT au ca scop principal produsul intern, având în vedere valorificarea potențialului membrilor POT și specializarea acestora în activități specifice ale POT, comisiile de specialitate urmăresc să formeze oameni, politici publice și proiecte care să reprezinte o alternativă sănătoasă de guvernare. Comisiile de specialitate reprezintă un instrument fundamental al POT, fiind o modalitate de a forma oameni de valoare care să fie capabili de a guverna România.

Fiecare membru POT va trebui să facă parte din minimum o comisie de specialitate, în funcție de interesul, experiența ori pregătirea sa. Fiecare comisie de specialitate va avea o structură specifică, cu activități specifice. Comisiile de specialitate își vor concentra activitatea pe crearea de politici publice sănătoase, inițiative legislative, proiecte de dezvoltare și orice alt tip de proiecte care să aducă valoare societății românești. Mai mult, comisiile de specialitate vor veni în întâmpinarea cetățeanului și a problemelor cu care acesta se confruntă în societate. Comisiile de specialitate vor avea rolul de a oferi soluții pentru problemele cetățenilor și de a oferi alternative sănătoase și funcționale pentru cetățeanul român. Fiecare membru al comisiilor de specialitate va avea responsabilitatea de a contribui la acest produs extern al POT. În final, produsul comisiilor de specialitate POT va trebui să reprezinte un Plan de Țară și un Program Politic de Guvernare.

Comisiile în care membrii POT vor acționa sunt în număr de 17 și acoperă majoritatea domeniilor de importanță din România:

• Administrație publică, Dezvoltare și Fonduri Europene

• Afaceri Externe

• Afaceri Interne

• Agricultură și dezvoltare rurală

• Antreprenoriat și Turism

• Apărare Națională

• Cercetare, Inovare și Digitalizare

• Cultură și Educație

• Economie, Finanțe și Comerț

• Energie și Resurse naturale

• Infrastructură și Transporturi

• Justiție

• Mediu, Ape și Păduri

• Muncă și protecție socială

• Sănătate

• Sport

• Tineret și Familie

 

3.   Comunicarea

Este important ca noi, membrii POT, să ne putem informa, colabora și coordona în mod eficient pentru a atinge obiectivele politice pe care ni le-am propus.

Membrii vor fi repartizați în grupuri, în funcție de locație, statutul în partid, ori departamentul din care fac parte.

Comunicarea existentă în cadrul POT se divide în 3 sfere principale: comunicare internă, comunicare externă și comunicarea cu presa.

A.    Comunicarea internă

Comunicarea internă ne ajută să coordonăm acțiunile noastre, să îmbunătățim bunele practici din cadrul partidului și să consolidăm organizația astfel încât să fie atrăgătoare pentru cât mai mulți membri. Buna-funcționare a POT dar și relațiile constructive între membrii și susținătorii POT se bazează pe o bună comunicare. Iar o bună comunicare este despre a ne exprima dorințele, opiniile, ce nu funcționează pentru noi și despre a face propuneri pentru un mers mai eficient al lucrurilor.

În cadrul comunicării interne este obligatorie o conduită respectuoasă și empatică față de ceilalți membrii.

Reguli privind comunicarea:

a. Comunicăm doar ce aduce valoare – orice comunicăm trebuie fie relevant pentru obiectivele pe care ni le-am propus și trebuie să ajute membrii în deciziile și acțiunile lor. Descurajăm ferm diseminarea informațiilor inutile și redundante în cadrul grupurilor interne de comunicare. Liderii de grup vor sugera conținut care trebuie promovat ori descurajat.

b.    Ascultăm activ – trebuie să îi ascultăm pe ceilalți într-un fel în care căutăm să înțelegem poziția lor, ci nu doar într-un mod dezinteresat de a le răspunde înapoi.

c.      Avem atitudine constructivă și productivă - opiniile și judecata se aplică doar faptelor și situațiilor din perspectiva obiectivelor pe care ni le-am propus. Nu vorbim despre persoană și nu aducem jigniri. Mai mult, principiul „sunt de acord că nu suntem de acord” este respectat de POT, iar când acest principiu este invocat el trebuie dezbătut imparțial  pentru a-l depăși și a găsi o soluție constructivă comună.

d.    Suntem echitabili în dreptul la cuvânt - POT nu susține monopolizarea acestui drept și acapararea acestui drept doar de către anumiți membri. Acest drept trebuie să fie atribuit în mod imparțial, echidistant și obiectiv către fiecare membru în parte, monopolizarea acestui drept, în defavoarea colectivului, fiind strict descurajată.

Canalele de comunicare internă la nivel național și județean sunt grupuri de WhatsApp, Telegram, Facebook, Email și conferințe online. Acestea folosesc pentru informarea de la nivelul ierarhic superior la cel inferior a liderilor și pentru sesiuni de training.

Comunicarea internă pe verticală

Comunicarea internă pe verticală este schimbul de informații, opinii și decizii între nivelul central și cel local. Astfel schimbul este în ambele direcții – de la nivelul superior ierarhic sunt: comunicate, știri, decizii, informații; iar de la nivel local sunt comunicate: nevoile, opiniile și dorințele participanților.

Comunicarea de la nivel local către nivelele superioare se desfășoară în grupul cel mai apropiat (local dacă există o filială locală sau județean dacă nu există un grup local încă constituit). Liderul grupului are obligația de a transmite către nivelurile superioare propunerile și opiniile din partea membrilor.

Comunicarea internă pe verticală este de asemenea folositoare pentru diseminarea postărilor care pot fi distribuite mai apoi de membri pe paginile lor personale pentru promovarea mesajului POT.

Comunicarea internă pe orizontală

Comunicarea internă pe orizontală este comunicarea între liderii locali și județeni. POT încurajează colaborarea între membri și lideri pentru a împărtăși valoarea și a se ajuta în acțiunile lor. Dezvoltarea de bune practici și experiența câștigată de unii trebuie împărtășită pentru ca ea să poată fi aplicată și de ceilalți membri. În cadrul comunicării interne este încurajată o atmosferă semi-formală, interactivă, încurajatoare și flexibilă, fără a încălca normele bunelor maniere ori fără a depăși limitele bunului-simț. Stigma și discriminările de orice fel sunt strict interzise. În plus, formarea de grupuri izolate (bisericuțe) va fi descurajată ferm pentru că proiectul POT trebuie să funcționeze incluziv și integrat, nu izolat.

Comunicarea internă pe departamente și comisii de specialitate

Comunicarea internă pe departamente și comisii de specialitate se coordonează de către liderul departamentului sau comisiei. Este cea mai dinamică comunicare cu buclă de feedback permanentă unde se stabilesc idei și strategii politice, îmbunătățirea organizării, crearea de evenimente și acțiuni pentru recrutarea noilor membrii și pregătirea liderilor.

Pentru o și mai sporită eficientizare, fiecare departament și comisie de specialitate va avea un lider de departament, ales democratic prin vot. Liderii vor avea datoria de a menține legătura constantă cu superiorii lor ierarhic, de a asigura funcționarea eficientă a departamentului și a comisiei și de a semnala eventuale probleme ori nemulțumiri în cadrul departamentelor. Liderii de departament vor mai avea responsabilitatea de a spori colaborarea cu celelalte departamente pentru cultivarea unei vaste rețele de networking și pentru consolidarea proiectului POT.

B.    Comunicarea externă

Comunicarea externă este comunicarea membrilor și liderilor de partid către potențiali membri și către electorat. Comunicarea externă este despre abordarea politică a POT, despre liderii, candidații, programele și obiectivele politice POT și despre a-i inspira pe oameni să se implice în politică prin participarea la proiectul POT.

Este important să înțelegem că orice comunicare externă reflectă imaginea POT și trebuie să fie aliniată principiilor, programelor și obiectivelor POT.

Orice tip de comunicare externă este guvernată de principiul respectului, decenței, echilibrului și moderației. Membrii și susținătorii POT trebuie să adopte un limbaj adecvat și respectuos și un comportament similar în interacțiunea cu publicul externe.

Canalele de comunicare externă sunt paginile oficiale ale POT pe social media, pagina de internet, Email, articole și emisiuni de presă, materiale printate și abordarea unu-la-unu a oamenilor.

Liderii care și-au asumat coordonarea unui grup și postarea/comunicarea externă se vor conforma unor forme, norme și principii de comunicare care să se încadreze cu stilul și abordarea POT.

Fiecare membru trebuie să fie instruit asupra mesajelor cheie care trebuie promovate în spațiul public cu privire la declarația POT, Misiunea și Obiectivele POT.

Este extrem de important ca membrii și liderii să ajute la promovarea postărilor și mesajelor POT pe paginile lor personale. Acesta este un mod foarte ușor, cu cost zero și eficient de a ne asigura că mesajul ajunge la cât mai mulți oameni.

Membrii POT trebuie să evite pe cât de mult posibil conflictele de orice tip și să se concentreze pe o activitate constructivă, nu destructivă.  În cazul în care unele conflicte nu pot fi evitate, membrii au obligația de a combate într-un mod ferm, decent și moderat orice conflict, în limitele legii și au obligația de a descuraja și elimina conflictele de orice fel cu un public extern.

Comunicarea către presă și cu presa se face doar de membrii desemnați și doar cu mesaje discutate și aprobate la nivelul ierarhic superior.

Membrii POT trebuie să fie pregătiți să reacționeze rațional și eficient în cazul în care imaginea POT este afectată justificat de către un public extern. Într-o astfel de situație, membrii POT trebuie să fie capabili să apere imaginea POT prin orice mijloc posibil de comunicare.

 

4.   Rolul liderilor județeni și locali

Liderii județeni/locali au rolul de a mijloci, culege și disemina informațiile și deciziile între membrii și forurile superioare ierarhic, de a iniția acțiuni pentru prezentarea proiectului și promovarea mesajului POT și de a facilita colaborarea între membrii organizației.

Pentru aceasta, liderii au următoarele sarcini:

 • Cunoașterea membrilor POT,
 • Cunoașterea profilului comunității,
 • Cunoașterea provocărilor cu care se confruntă oamenii,
 • Analiza și cunoașterea potențialului de atragere de noi membri din comunitate,
 • Elaborarea strategiei de promovare a mesajului POT în comunitate împreună cu liderii filialelor superioare ierarhic.

Astfel, crearea, organizarea și desfășurarea acțiunilor se efectuează de către lideri, în colaborare cu echipa pe care și-au format-o la nivelul județean/local.

Totuși, liderii nu trebuie să monopolizeze acțiunile ori evoluția organizațiilor pe care le conduc, ci trebuie să ofere un climat încurajator, flexibil, lăsând fiecărui membru posibilitatea de a se exprima constructiv, dar direcționând evoluția organizației în direcția împlinirii misiunii proiectului politic.

Liderii au responsabilitatea de a pregăti, analiza și prezenta raporturi lunare referitoare la numărul de membrii, nivelul cotizațiilor colectate, AEF-uri, impact și sugestii pentru îmbunătățirea organizației către forurile superioare ierarhic de conducere.

POT susține menținerea unei relații vii cu societatea pentru că scopul unui partid politic este de a aduce valoare societății în care acționează. Astfel, lunar, fiecare organizație locală concepe, promovează, elaborează și susține sesiuni de consultare cu publicul, societatea civilă ori ale entități reprezentative ale societății pentru a identifica soluții și a crea politici care să răspundă nevoilor cu care se confruntă cetățenii. Totodată, sesiunile lunare de informare și consultare vor avea rolul de a media conflictele dintre cetățean și instituții, aducând la aceeași masă a discuțiilor, în jurul problemelor, atât cetățenii, cât și reprezentanții instituțiilor publice.

A.    Întâlnirile filialelor locale și județene

Întâlnirile dintre membrii partidului au ca scop primordial exercitarea influenței membrilor asupra organizării și politicii partidului. Membrii trebuie să fie activi, să aibă spirit de inițiativă și să își asume contribuția la funcționarea organizației. Pentru aceasta  COLABORAREA, COMUNICAREA și DEZVOLTAREA oamenilor sunt esențiale.

Întâlnirile sunt organizate periodic. De exemplu, în prima joi din fiecare lună de la 7 la 9 seara și dacă se poate la aceeași locație.

Agenda întâlnirii este distribuită cu 3 zile înainte, în timp ce ședința este amintită membrilor cu 7 zile calendaristice înainte.

Dacă este posibil, se încurajează afișarea pe ecran a agendei și conștientizarea membrilor cu privire la timpul alocat și la temele ce trebuie abordate astfel încât întâlnirea să fie eficientă.

Desfășurarea întâlnirii:

 1. Deschiderea întâlnirii;
 2. Persoana care conduce întâlnirea va întreba dacă sunt membrii noi, îi va ruga să se prezinte și să spună câteva cuvinte despre cauza și motivația lor de a se alătura organizației; Urarea de bun venit a noilor membri;
 3. Declarația POT;
 4. Raport asupra chestiunilor discutate și decise și stadiul acțiunilor propuse în ședința anterioară;
 5. Informări cu privire la schimbările decise de forurile superioare ierarhic de conducere;
 6. Informări și discuții cu privire la mersul intern al filialei locale / județene;
 7. Informări și discuții cu privire la mesajul POT, promovarea lui și atragerea de noi membri;
 8. Informări și discuții cu privire la subiecte de interes local (UAT);
 9. Informări și discuții cu privire la subiectele de interes național;
 10. Bursa ajutorului reciproc;
 11. Propuneri și acțiuni / evenimente;
 12. Încheiere – informarea membrilor cu privire la rezumatul întâlnirii și deciziile rezultate.

B.    Acțiunile, Evenimentele și Formare (AEF)

Acțiunile și evenimentele sunt menite să ajute membrii să colaboreze și să aibă un impact în comunitățile lor. Workshop-urile și evenimentele pentru formare sunt menite să aducă valoare membrilor prin dezvoltarea și îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților lor.

AEF-urile au în centru misiunea, viziunea și valorile POT, iar organizarea lor este menită să educe membrii și publicul cu privire la rolul, importanța și funcționarea unui partid.

BEN și Departamentele POT dezvoltă și adaptează, împreună cu liderii filialelor județene și locale, Strategia AEF. De asemenea, liderii locali sunt încurajați să vină cu propuneri pentru organizare de AEF. Aceste propuneri vor fi analizate de către departamentele de Management, Comunicare și Marketing și aprobate în prealabil de către conducerea centrală, ori de către o structură superioară ierarhic.

Din motive de coordonare a întregului plan, pentru reușita POT, orice AEF este convenit la nivel superior ierarhic. De asemenea, această practică și disciplină ajută la promovarea AEF-urilor mai departe către alți membri interesați și ajută la propagarea lor, astfel încât să poată fi replicate și în alte UAT-uri și regiuni. De asemenea, pentru o bună desfășurare și un impact ridicat, atât din punct de vedere strategic, comunicațional cât și logistic, AEF-urile au în centru misiunea, viziunea și valorile POT, având un rol atât de informare, educare a publicului, cât și de atragere de noi membri.

Vor fi de evitat AEF-urile care aduc doar imagine POT, însă nu aduc valoare și impact pentru membrii și comunitatea din care fac parte membrii.

 

5.   Contribuțiile financiare

Nivelul contribuției este de 30 lei/lună. Plata se face doar electronic, direct în conturile bancare ale partidului care se găsesc și pe pagina oficială.

Orice sumă care este plătită în plus pentru nivelul cotizației de membru este considerată donație.

Transparența este un pilon al POT, de aceea și transparența financiară este extrem de importantă pentru proiectul nostru - ne întărește valorile, dar și imaginea proiectului.

BEN va prezenta și informa lunar despre nivelul cotizațiilor și donațiilor primite, cheltuieli și  progresul dezvoltării partidului în termen de număr de membri și impact.

 

6.   Aprobarea cererilor de adeziune

Aprobarea sau respingerea cererilor de adeziune este un act discreționar al BEN al POT.

Se vor lua în considerare spre aprobare doar cererile care îndeplinesc condițiile stabilite în Statutul POT.

Noul membru va fi alocat filialei locale căreia corespunde adresei din buletin. Pentru cei care au domiciliul în străinătate, membrul va fi alocat filialei corespunzătoare țării unde trăiește.

 

7.   Disciplina de partid

Plecăm de la premisa că toți membrii POT își doresc o Românie unde oamenii trăiesc în armonie, prosperitate și relații excelente pe plan internațional. Mai mult, credem cu tărie că trebuie să identificăm, să susținem și să oferim scena oamenilor care sunt cei mai buni pentru o anumită funcție sau candidatură. Doar proiectul politic va reuși. De aceea, credem că orice păreri diferite pot fi dezbătute și pot fi găsite alternative care funcționează pentru toată lumea în interiorul partidului.

Succesul unui proiect politic depinde în principal de înțelegerea, susținerea și consensul membrilor lui.

Viziunea, Poziționările și Programul Politic POT sunt principalele referințe cu privire la crezurile, intențiile și ambițiile POT. Acestea sunt adoptate de către membrii și reprezentanții lor, prin vot.

Este normal însă ca unii membri să aibă păreri, dorințe și ambiții diferite față cele prezentate la nivel național de către reprezentanții partidului sau lista priorităților să fie diferită.  În acest caz, neliniștile trebuie exprimate și dezbătute, în primul rând, în interiorul partidului.

În cazul în care acțiunile și adresarea publică a membrilor aduc daune (de imagine, coeziune și înaintare a proiectului POT) proiectului politic -, BEN poate propune sancționarea disciplinară a acestora.

 

8.   Alegerea liderilor și candidaților

POT este un proiect de identificare și susținere a liderilor pentru România. Ei trebuie identificați, susținuți și promovați pentru a avea cele mai bune șanse de a reuși pentru proiectul POT și pentru România.

Alegerea liderilor și candidaților are la bază două principii: democrația- ”cel mai bun om” pentru funcție/candidatură și reprezentare 50/50 a femeilor și bărbaților.

Democrația este principiul prin care majoritatea decide, însă rezultatul trebuie să respecte drepturile statutare ale minorității. Astfel, liderii și candidații sunt propuși și votați de către membri în mod democratic, în tururi multiple (turnee) de 5-3-2 candidați până când o persoană obține peste 50% din voturi.

Cel mai bun om” înseamnă cel mai capabil om propus și ales de către membrii filialei din care face parte. Încurajăm membrii să aibă o atitudine obiectivă față de propunerile și alegerile pe care le fac. Astfel, liderii și candidații ar trebui judecați după reușitele și abilitățile lor și după criteriul ”funcționării” pentru funcția/candidatura respectivă, ci nu după simpatiile personale. Doar cei mai buni oameni în funcții și posturi publice pot face din România țara pe care ne-o dorim cu toții. De aceea, este imperios necesar ca noi să acționăm cu altruism, smerenie și hotărâre în alegerea liderilor și candidaților pentru funcțiile publice.

Reprezentarea 50/50 a femeilor și bărbaților trebuie să reprezinte structura actuală a societății în care trăim. Competiția dintre candidați va avea loc în cadrul părților alocate pentru fiecare sex, ci nu în mod mixt. Listele de candidați vor fi deschise de către o femeie sau un bărbat în funcție de votul membrilor, după ce se vor decide candidații pe fiecare grupă. Listele vor fi mixte și alternează între femeie/bărbat pe fiecare poziție.

 

9.   Înființarea filialelor

Filialele locale se înființează cu un număr de minimum 0.5% din numărul alegători români înscriși în Registrul electoral pentru acel UAT (Registrul AEP care se găsește în Anexa 1).  Până la atingerea acestui număr de membri pe plan local, BEN va desemna o persoană pentru coordonarea grupului. Dacă numărul rezultat este mai mic de 3 persoane, atunci filiala se înființează cu un număr minimum de 3 persoane.

Filialele județene se înființează cu un număr minim de 1/3 din numărul total de UAT-uri ale județului. Când acesta rezultă într-un număr mai mic de 3, atunci filiala județeană se înființează cu un număr de minimum 3 filiale județene.

 

[1] Se revizuiește periodic și se informează membrii

Anexe

Anexa 1. Numărul de alegători aferent fiecărei localități

Descarcă
Copyright 2024 © POT. Toate drepturile rezervate