Deputatul neafiliat ANAMARIA GAVRILĂ, de partea studenților doctoranzi: „Cer ferm Ministrului Educației, Ligia Deca, să clarifice situația și să înceteze haosul creat în rândul instituțiilor organizatoare de studii de doctorat!”

Studenții doctoranzi din România s-au trezit peste noapte că nu mai au șansa de a-și finaliza studiile, independent de orice voință a lor. Situația bizară a fost creată pe fondul unui ordin pe care secretarul de stat Gigel Paraschiv l-a transmis către insituțiile organizatoare de studii de doctorat. Prin acesta, secretarul de stat a comunicat că doctoranzii nu mai pot beneficia de perioada de grație de 4 ani pentru susținerea tezei de doctorat și, implicit, finalizarea studiilor doctorale, cu toate că recunoaște că „actele juridice încheiate înainte de intrarea în vigoare a noii legi nu pot genera efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare  la data încheierii lor”.

„Nu se poate să vii peste noapte cu o măsură absurdă, care încalcă inclusiv prevederile Constituției României și ale Codului Civil. Domnul secretar de stat Gigel Paraschiv și doamna Ministru Ligia Deca ar face bine să citească legile înainte de a crea confuzii și contradicții în rândul universităților și mai ales al doctoranzilor de bună credință. Le reamintesc acestora că legea dispune numai pentru viitor, așa cum stipulează art. 15 alin (2) din Constituție și art. 6 alin. (1) din Codul Civil, prin care se precizează clar că legea nu are putere retroactivă!”, explică ANAMARIA GAVRILĂ, deputat neafiliat în Parlamentul României.

Deputatul Anamaria Gavrilă, printr-o scrisoare adresată Ministerului Educației, a cerut intervenția promptă din partea instituțiilor statului. Mai exact, cere Ministerului să nu întârzie un răspuns, să vină cu clarificări care să îi pună la adăpost pe studenții doctoranzi care n-au nicio vină pentru aceste confuzii și vine inclusiv cu propunerea ca reprezentanții Ministerului să-și ceară scuze în mod public pentru aceste erori și neliniști create.

„Ministerul Educației trebuie să-și recunoască greșeala și să corecteze aberațiile propuse. În caz contrar, ce se întâmplă cu studenții care deja sunt în al doilea sau chiar al treilea an de grație? La urma urmei, această perioadă de grație nu se decide de la sine putere, este o decizie asumată, recunoscută și aprobată de coordonatorul îndrumător al studentului doctorand și de către Senatul universității. Studenții nu cer decât un singur lucru: să se respecte legea care era în vigoare la momentul la care au semnat contractul de studii doctorale, precum și dreptul de a-și finaliza în termenul și condițiile prevăzute în legislația în vigoare înainte de Legea Învățământului Superior nr. 199/ 2023!”, completează deputatul ANAMARIA GAVRILĂ.

Inclusiv studenții doctoranzi încearcă să-și facă dreptate. Printr-o petiție înaintată ministrului Ligia Deca, aceștia își cer drepturile. Ei explică foarte clar că o astfel de măsură luată peste noapte ar duce la exmatricularea unui număr considerabil de studenți doctoranzi, ceea ce nu este în regulă, mai ales că aceștia nu au făcut nimic altceva decât să respecte legea și să beneficieze de un drept pe care legea îl prevedea pentru ei.

„Sunt doctoranzi care deja au solicitat acordarea perioadei de grație de  4 ani pentru că au terminat studiile doctorale de 3 ani; dacă nu se formulează clar prevederi, aceștia pierd fără voia lor șansa de a finaliza studiile. Ce fac ceilalți studenți care benefiază deja de această perioadă de grație și aveau un calendar planificat?”, se arată în respectiva petiție înaintată Ministrului Educației, Ligia Deca, de către studenții doctoranzi.

Te-ar mai putea interesa și...

Copyright 2024 © POT. Toate drepturile rezervate